Булгаргаз е сезирал ДАНС на 21 декември за изтекла информация по отношение

...
Булгаргаз е сезирал ДАНС на 21 декември за изтекла информация по отношение
Коментари Харесай

Булгаргаз сезирал ДАНС за изтекла информация по договора с азерския доставчик

" Булгаргаз "  е сезирал ДАНС на 21 декември за изтекла информация във връзка с клаузи от контракта с доставчика на азерски газ. " Това е неприемливо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 година никой не си е разрешавал да цитира клаузи от контракти, да се вадят документи. ", съобщи в ефира на изпълнителният директор на " Булгаргаз "  Николай Павлов.

" По две линии се изнася (б.р. информация), едната е Българската газова асоциация и втората – по интернет всякакви блогъри разясняват клаузи от контракта ", добави той.

По думите му, това сигурно би могло да докара до отрицателни последствия за сдружението, тъй като са извадени обстоятелства, които не дават отговор на истината. Според Павлов, така се основава напрежение сред двете компании.

Поводът за думите му и сигналът до ДАНС в действителност е писмо на шефа на Българската газова асоциация Павел Павлов, изпратено на 20 декември до президента Радев, премиера Кирил Петков, енергийното министерство, до БЕХ, до шефа на КЕВР и до самия “Булгаргаз ”. В него той обвинява  ръководството на държавното дружество в “съмнителни дейности или безучастие, задълбочило ескалирането на цените на природния газ за българските консуматори ”.  Асоциацията, ръководена от Пламен Павлов е неправителствена организация, член на Българската търговско-промишлена покои и в нея членуват по-малки търговци на природен газ.

Сигналът до ДАНС е подаден от " Булгаргаз " ден след писмото на Павел Павлов с обвиняването, че точно от него изтича конфиденциална информация за договорните връзки с компанията, доставяща азерски газ на България

" Договорът, който е подписан през 2013 година планува точка на доставка или място на доставка гръцката връзка, т.е. интерконекторът България – Гърция. Към сегашния миг той не е построен. Задължението на доставчика е да доставя там, а нашето да го получаваме точно на тази точка ", обясни Павлов през днешния ден и добави, че отсрещната страна няма никакъв ангажимент да доставя, където и да е било. 

" След като те обявиха подготвеност да доставят в края на годината, тяхната инфраструктура е построена, те са подготвени да доставят, обаче ние не сме подготвени да одобряваме. Изпаднахме обстановка, в която, като се изключи че не можем да одобряваме газа, подлежим на наказания. След това започнаха диалози за пренасочване на количества към различен газопровод. Към момента не се доставя цялото количество, към 1/3 “, по този начин Павлов отговори на въпроса дали се доставя 1 милиарда куб. метра годишно природен газ от Азербайджан, както е по контракта от 2013 година Няма подписан анекс за отвод от останалите количества ", сподели още изпълнителният директор на " Булгаргаз ". 

" Подписахме анекс, с който доставките се правят на прилежащия газопровод, който е на 300 км. от другия ", съобщи Павлов и добави, че всички клиенти на " Булгаргаз " са обезпечени на 100%. " В момента теглим газ от Чирен, тъй като от февруари, откакто сме подали заявление, операторът дефинира какъв ще бъде графикът за нагнетяване, предпазване и рандеман. Теглим количества, според графика ", сподели още Павлов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР